Sikerrel zárult „A holográfia hajnala és horizontja” című kiállítás a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában

A kiállítást az SZTNH és a NOVOFER Alapítvány közösen rendezte, abból az alkalomból, hogy Gábor Dénes 40 éve kapta meg a fizikai Nobel-díjat a holográfia elméleti alapjainak és módszerének kidolgozásáért.

A látogatók érdeklődését leginkább a Greguss Pál, NASA-díjas biofizikus által készített Szent Korona hologram (a magyar királyi koronáról készített 360 fokban körbejárható holografikus felvétel), és általában a hologram-képek keltették fel. Nagy figyelmet tanúsítottak Gábor Dénes Aeroplán körhintára vonatkozó szabadalma iránt is, amelyet alig tíz évesen nyújtott be, és amely a híres tudós egyetlen Magyarországon szabadalmaztatott találmánya.

A holográfia atyjával készült 1972-es magyar tévéinterjú, amelyben Gábor az ötlet megszületése mellett a tudományos közösség társadalmi felelősségéről is beszél, és a fenntartható fejlődés szükségességét hangsúlyozza, ugyancsak sok érdeklődőt vonzott.

A szakemberek számára a falakon elhelyezett, a magyar kutatók és fejlesztők legújabb, a holográfiával kapcsolatos eredményeit bemutató tucatnyi poszter volt a legérdekesebb. Ezek közül az utolsó, a HoloVízióról készült információs tabló, amely egy olyan magyar fejlesztésű képernyőt ismertet, amely a holografikus képekhez hasonló, valódi 3D-s látványvilágot nyújt a nézők számára, a laikus látogatók érdeklődését is felkeltette.

A kiállítás része volt a szeptember 23-án, pénteken zajló Kutatók Éjszakája című rendezvénynek, ahol a mintegy 100 látogató nagy érdeklődéssel hallgatta a kiállítást bemutató vezetéseket.

Október 12-én a kiállítók többsége szakmai ankéton számolt be a legfontosabb kutatási területekről a mintegy 50 fős hallgatóság előtt.

A „hálás” téma sok látogatót vonzott, amiben nagy szerepe volt a szakszerű vezetéseknek és az összetett promóciós tevékenységnek is. 50 iskolai csoport és a hivatali kollégákkal együtt 650 egyéni látogató, összesen kb. 2200 látogató tekintette meg a kiállítást, ami kimagasló az eddig rendezett hasonló alkalmak között.

2011/10/18